RE Markus Sjöholm portailla

LVI-suunnittelun monipuolisuus inspiroi.

RE Groupin LVI-osastolla työskentelee tällä hetkellä seitsemän suunnittelijaa. Markus Sjöholm on yksi heistä, ja hän on myös osaston päällikkö. Loviisalaisen Markuksen työala varmistui lopulta termin ¨hajautetut energiajärjestelmät¨ ja yhden luennoitsijan selvityksen ansiosta. 

Palataan ajassa taaksepäin ja Markuksen lukiosta valmistumisen jälkeiseen aikaan.

– Armeija oli käytynä, eikä minulla ollut hajuakaan mitä alkaisin tekemään. Taksikurssi oli nopea ratkaisu, joten päädyin siihen.

Markus ajoi kotikaupungissaan Loviisassa kylätaksia, mutta mieli veti muualle.

– Metalliteollisuuden tehtaassa tein lämpövastusten muotoilu- ja kokoonpanotehtäviä kirjaimellisesti sorvin ääressä ja mietin, että tämä ei ole loppuelämäni juttu.

Vahvuuksien kautta LVI-alalle

Matematiikka ja fysiikka olivat olleet jo lukioaikana Markukselle vahvoja alueita, joten siltä pohjalta alkoi koulutuksen seulominen. AMK ja Hajautetut energiajärjestelmät –termi pisti silmään. LVI:tä ei tutkintokuvauksessa mainittu kuin jossain sivulauseessa.

– Hakuvaiheessa ei ollut käsitystä, että tutkinto on LVI-painotteinen. Ensimmäisellä opiskeluviikolla olin infossa, jossa luennoitsija aloitti sanomalla, että tämä on LVI:tä. Karismaattinen esiintyjä osasi kertoa LVI-tekniikan merkityksen, ja miten huolellisella LVI-suunnittelulla luodaan terveellinen sisäilmasto ja saadaan aikaan energiatehokkaita ja käyttäjäystävällisiä ratkaisuja. Olin myyty.

Alkuvuonna 2017 Markus Sjöholm valmistui AMK:sta talotekniikan insinööriksi suunniteltua tutkinnon suoritusaikaa nopeammin.

– Olin jo AMK:n aikana alan töissäkin. Aluksi harjoittelijana, sitten suunnittelijana.

Suuntautuminen talotekniikka-alalle ja LVI:hin tuntui jo selvältä, mutta insinööri halusi korkeamman koulutustason tutkinnon. Sopiva maisteritutkinnon haarakin löytyi, tosin sen nimen opettelukin vei oman aikansa.

– Nyt osaan jo tämän lonkalta heittää: Advanced Energy Solutions, Sustainable Energy in Buildings and Built Environment.

Diplomi-insinööriksi opiskelu tapahtui alan yleisen käytännön mukaisesti työn ohessa. Lopputyökin tuli tehtyä silloiselle työnantajalle.

– Olin silloin suunnittelijana, mutta vastuu lisääntyi projektipäällikön vastuisiin ja ryhmäpäällikön esimiestehtäviin.

Töiden teko opiskelun kanssa yhtä aikaa onnistui, mutta se viivästytti parilla vuodella valmistumista. Markus valmistui diplomi-insinööriksi vuonna 2020.

Uralla eteenpäin ja RE Groupille töihin

Markusta kosiskeltiin useisiin työpaikkoihin, mutta ne eivät olisi edistäneet urakehitystä hänen haluamallaan tavalla. RE Groupin mukaantulo muutti asetelmaa.

– Minulle tarjottiin vastuuta, ja tuttava oli ollut ennen alan vaihtoaan RE:llä töissä. Sain hyvää taustatietoa ja haastattelussa fiilis hyvästä työpaikasta vahvistui.

Markukselle oli myös tärkeää, että hän saa edelleen tehdä LVI-suunnittelua muiden vastuiden hoitamisen ohessa.

Tuoreet tutkinnot antavat hyvän pohjan alan päivittyneisiin asetuksiin ja ohjeisiin esimerkiksi paloturvallisuuden suunnittelun toteuttamisessa, mutta silti Markuksen mielestä kosketus suunnittelutyöhön on hyvä olla olemassa.

– Mielestäni on tärkeää pitää suunnitteluosaamista yllä. Ala ja ratkaisut kehittyvät koko ajan ja voin kerryttää kokemuksia hallinnollisten töiden ohessa. Koen, että tarjousten tekeminen olisi vaikeaa ilman ajanmukaista suunnittelutietoa.

Markuksen viittaus hallinnollisiin töihin tarkoittaa muun muassa henkilöjohtamista, tarjouksenlaadintaa, resurssointia ja talousasioiden tarkastelua.

– Asiakaskontaktia ylläpidän mielelläni tarjousvaiheesta suunnitteluun jatkuen aina rakennushankkeen loppuun asti ja jopa hankkeen päätyttyä. Mielestäni asiakasyhteyksien ylläpito on elintärkeää.

Yhteistyönä asiakkaalle

Asiakasyhteistyön lisäksi yhteispeli RE:n sisällä on tärkeässä roolissa myös Markuksen työssä. Jos rakennushankkeessa on RE:lta useampi erikoisuunnittelija mukana, on yhteistyö helppoa.

– Täällä on kaikki lähellä ja varsinaisten projektipalaverien lisäksi voin huikata kysymyksiä ja kommentteja sermin ylitse. Se helpottaa ja nopeuttaa työtä verrattuna eri kerroksiin ja osastoihin jaetuissa insinööritoimistoissa.

Markus vielä lisää muiden suunnittelualojen sparrauksen hyödyt myös niissä projekteissa, joihin RE ja hän tekevät vain LVI-suunnittelua.

– Voin esimerkiksi kysyä rakennesuunnittelijalta, mihin kohtaan talon rakenteissa voin suunnitella läpiviennin ja mitä pitää ottaa suunnittelussa huomioon.

Talon sisäinen yhteispeli auttaa myös kohteen kokonaisuuden hahmottamisessa ja suunnittelulaadun korkealla pitämisessä.

– Minusta meidän pitää oppia muistakin suunnittelualoista, ja täällä se on mahdollista.

– Sain taustatietoa RE:stä ennen työsopimukseni tekoa, ja tieto työyhteisöstä ja sen toimivuudesta on pitänyt kutinsa.

Töiden monipuolisuus inspiroi

Markus kertoo oman näkökulmansa mielekkääseen työhön.

– Haastavat ja ajattelua vaativat työtehtävät ovat mukavia, mutta on myös kiva tehdä pienempiä suunnittelutöitä. Teemme suunnittelua uudisrakennukseen tai saneerauskohteeseen, joka voi olla esimerkiksi tuotantolaitos, toimistorakennus tai asuinrakennus. Jokainen työ on erilainen. LVI käsittää laajasti eri näkökulmia, ja myös se motivoi. Ja tietysti se alan tutkintoonkin vetänyt asia, eli energiasuunnittelu on minulle tärkeä asia. Pidän töiden vaihtelevuudesta.

Miten työinspiraatioita saa pidettyä yllä? Miten vapaa-aikana saa ajatukset vietyä pois töistä?

– Helposti. Kotimme on 100-vuotias hirsitalo. Aina on tarve tehdä jotain korjaustöitä tai parannuksia. Lisäksi viljelemme vapaa-ajalla kaikennäköistä mm. perunoista ja juureksista, kurkkuihin, papuihin, retiiseihin ja tomaatteihin. Tämä asumismuoto on toki vienyt aikaa aiemmin harrastamiltani futikselta, salibandyltä ja frisbeegolfilta, enkä ole skeitannutkaan varmaan neljään vuoteen, mutta en vaihtaisi päivääkään.

Hirsitalon 100 vuotta sitten rakentaneet eivät varmaan käyttäneet termejä ”elinkaariajattelu” tai energiatehokas” tai määrittäneet rakennustyötään ”terve talo –hankkeeksi”. Ehkä se oli sen ajan normaali, joka toimii Markuksen inspiraation lähteenä hänen huomaamattaan.