HUSLAB toimitalo

HUSLABin rakennus on osa HUSn laajempaa rakentamisketjua Meilahdessa. Se liittyy toiminnallisesti tontilla olevaan Haartman-Instituuttiin, mikä on arkkitehti Einari Teräsvirran vuonna 1965 Helsingin Yliopistolle laboratorio- ja opetuskäyttöön suunnittelema rakennus. Ko. rakennukseen tehdyn perusteellisen saneerauksen suunnitteli RE Suunnittelu Oy. Saneeraus valmistui vuonna 2008. HUSLABin rakennuksen suunnittelu alkoi kaavamuutoksella 2008. Käyttäjät muuttivat valmiiseen rakennukseen 2016.

Uudisrakennus sijaitsee Tullinpuomissa, Topeliuksenkadun ja Tukholmankadun risteyksessä. Rakennukseen keskitetään HUSLABin näytetutkimukset. Tavoitteena on tehostaa ja automatisoida näytteiden analysointia. Näytteitä tulee noin 25 000 kpl/vrk:ssa Meilahdesta, pääkaupunkiseudulta sekä koko Uudenmaan alueelta. Uudisrakennuksen valmistuttua pääosa HUSLABin toiminnoista siirtyi uudisrakennukseen ja osa jäi Haartmaninkatu 3:een.

Rakennuksessa on 7 kerrosta ja kolme kellarikerrosta. Rakennus suunnitteluperiaatteena on ollut mahdollisimman laaja muunneltavuus. Kellarissa K3 on henkilökunnan pysäköinti- , VSS- ja sosiaali-tiloja. K2 on logistiikka/ huoltokerros. K1, 1.- ja 2. kerros ovat geneeristä laboratoriotilaa. Korkean osan 3.-7. kerroksissa on muunneltavaa toimisto- ja laboratoriotilaa.

Kohde on varustettun monipuolisilla tele-, turva- ja tietojärjestelmillä. Laboratorioiden toiminta turvataan myös poikkeusoloissa hankkimalla varavoimageneraattori- ja UPS-järjestelmät.  Sähköverkon rakenteessa ja mitoituksessa otetaan huomioon, että  sähköverkkoon voidaan liittää myöhemmin uusia monipuolisia analyysilaitteita. Valaistuksen ohjausjärjestelmien avulla pyritään tarpeen mukaiseen valaistuksen käyttöön ja energiankulutuksen minimointiin.

Kohteen laajuus on 24 000 brm2.