Valio Lapinlahti, L4 jauhetehdas

Hanke alkoi olemassa olevien jauhetornien modernisointina, mutta hankkeen aikana kävi selväksi, että kaikkia vaatimuksia ei voida toteuttaa olemassa oleviin rakennuksiin. Kokonaan uudelle tehtaalle alettiin hakemaan paikkaa Valiolaisten ja tontin tuntevien arkkitehtiemme kanssa. Kun hankkeen laajuus varmistui, uusi paikka löytyi Valio Lapinlahden tontin rakentamattomalta alueelta.

Päätettiin myös, että uusi tehdasrakennus varastoineen suunnitellaan kokonaan tietomallintamalla. RE Group vastasi tietomallin yllä pidosta ja tarkistamisesta. Malli koostui arkkitehtimallista, rakennemallista, LVI ja sähkö mallista, erikoisputkistojen (höyry, keskussiivous, paineilma jne.) ja prosessin eri osa-alueiden malleista. Mallia käytettiin aktiivisesti yhteensovittamisessa sekä työmaa-aikana.

Laajan erikoistehtaan suunnittelussa on aina valtava määrä haasteita. Hankkeen aikana järjestettiin myös workshop-muotoisia kokouksia, joissa käytiin läpi esimerkiksi hygieniaan liittyviä ratkaisuja. Näissä kokouksissa löydetyt ratkaisut olivat apuna suunnitteluryhmälle ja auttoivat kaikkia ymmärtämään työn alla olevaa kokonaisuutta. Suurena etuna suunnittelijoille oli se, että suuri osa toimi yhteisissä toimitiloissa.

Tärkeimmät suunnittelu asiat olivat henkilö- ja tavaraliikenteen järjestäminen hygieenisesti, sisäilmaolosuhteiden ja hygienian varmistaminen. Tehdas on nykyaikaisimpia jauhetehtaita koko maailmassa ja täyttää vaativimpienkin asiakkaiden vaatimukset hygieenisyyden, jäljitettävyyden ja laadun osalta.

Tehtaan kylkiä komistaa parhaillaan noin 40 metriä korkea, graafiseen betoniin toteutettu 3 osainen taideteos, Triptyyki. Teos kuvaa maidon tarinaa pelloilta kauppoihin. Taideteoksen toteuttaja oli Ars Fennica-palkittu Pauno Pohjolainen.

RE Group toimi kohteessa pääsuunnittelijana, arkkitehti, LVI-, höyry ja laude, paineilma, keskussiivous, sprinkleri, sähkö- ja automaatiosuunnittelijana.

Uuden tehtaan pinta-ala 14 500 brm³ tilavuus 103 400 m³